V60 – bryggeguide

V60 er en drypp-metode, eller “pour-over” på internasjonalt. Navnet kommer av at den har 60 grader helning i trakten. Filterne til V60 er helt glatte, mens det på innsiden av trakten er riller som vil sørge for sirkulasjon under bryggingen.

Utstyr

V60

Filter

Vannkoker

Gåsenakke-hellekanne

Vekt

Timer, på vekt eller separat

 

Oppskrift

16 g kaffe

240 g vann

Kverningsgrad: Litt finere enn filtermalt.

Skyll filteret i varmt vann og (samtidig) varm koppen eller beholderen brygget skal renne ned i.Vei kaffe, kvern den, og ha den i filteret. Bruk gåsenakke-kannen til å helle fra når du skal helle vannet over kaffen.

Start med en blom på ca 30 g, som du lar stå til 35 sek. Sikre at du treffer all kaffen med dette vannet, og rør en runde med en liten skje.

Videre gjelder det å sørge for at all kaffen blir jevnt ekstrahert. Jeg starter ofte med å helle de første 100 g med vann i små sirkler, med ganske aggressiv stråle. Så fortsetter jeg i pulser på ca 30 g vann, i bredere sirkler, men går gjerne inn mot midten igjen på siste puls. Den første, store og aggressive pulsen sørger for en kanal gjennom kaffen, og resten av hellingen sørger for en jevn ekstraksjon. Der man mot slutten går inn mot midten igjen er dette for å sikre en videre god strøm av vann gjennom kaffen. Deretter lar du kaffen renne gjennom, og løfter trakten av når det har skjedd! En nydelig kopp kaffe!

Tekst fra Bryggehygge