Spennende ny kaffe

Vi er så glad for å kunne presentere flere nye kaffier som har kommet som perler på en snor inn gjennom dørene våre siste dagene, og nesten alle er økologiske!

Jacu er Debiosertifisert, det er vi litt stolt av! I Norge er Debio garantisten for at varer merket med deres godkjenningsmerker er produsert på en økologisk og bærekraftig måte. Debio forvalter, regulerer og kontrollerer økologisk produksjon og regelverk, og er den sertifiseringen i Norge som man må ha for å få lov å kalle et produkt for økologisk.

 

Vi ser etter kaffebønner som er økologisk. Først og fremst cupper vi etter smak og kvalitet, men bærekraft og god rettferdig handel og økologisk jordbruk står også høyt i kurs!

Guatemala  

Asociación de Productores de Café Diferenciados y Especiales de Guatemala (ASPROCDEGUA) er en organisasjon med 664 medlemmer som er kvinner som har skilt ut noe av sin avling for å gå sammen om dette prosjektet.

Felles for dem er at de alle eier små gårder (i gjennomsnitt 2 hektar hver) hvor de planter kaffe, men også bananer, sitrusfrukter, avokado, guava og cassava.

Dette fellesskapet/ organisasjonen tilbyr medlemmene sine tilgang til teknisk assistanse og rutinemessig service som jordanslyse og tester, men også sosiale prosjekter som matsikkerhet, utdannelse og kunnskap om næring.

Når vi kommer over slike prosjekter som også leverer nydelig kaffe blir vi glad! Det er meningsfullt og bærekraftig å støtte så mange liv og familier med å kjøpe varene som de tilbyr.

Les mer om kaffen HER


Peru  

Rony Lavan er en cupper som er kjent for å være ambisiøs, fremoverlent og svært kvalitetsbevisst. Han har viet hele sin karriere til å finne de beste prosjektene og kaffiene i Peru.

Peru sin kaffeproduksjon har lenge vært mest fokusert store volum og sertifiseringer fremfor kvalitet. Men nå skjer det mye innen spesialkaffefeltet. Her er Rony sin store passion å lete etter diamantene, og identifisere de absolutt beste koppene i hele Peru.

Nå har Rony blitt president i «the young Lima Coffees exporting organization» så han har etablert seg som en fremragende ambassadør for microlotter og kvalitetskaffe i Cajamarca-området.

I 2017 vant han cup og excellence, og mange ser nå til Peru for å finne de absolutt mest spennende kaffiene. «Rony and his coffees will be the ones to watch!» har vi fått vite 🙂

Les mer om kaffen HER


Colombia  

Fundación Agraria y Ambiental Para el Desarrollo Sostentible (FUDAM) heter denne organisasjonen i Colombia som har 300 medlemmer. De er økologisk sertifisert, og Rainforest alliance-sertifisert.

Det var i år 2000 at 7 bønder gikk sammen og startet et felles arbeid for å drive mer bærekraftig og miljøvennlig. Siden har dette vokst til å bli mer enn 300 bønder som arbeider med samme visjon. Gruppen av småbønder lever i og rundt La Unión i Nariño, hvor terrenget er ganske ekstremt: vanligvis ligger landsbyene nede, og man går opp til farmene. I dette området ligger byene så høyt at farmene ofte ligger lavere, og er da omgitt av vanvittige små veier og høye topper.

FUDAMs medlemmer tror sterkt på at det er verdiene om bærekraft som har brakt dem sammen. Nylig ble de spurt om de kanskje kommer til å måtte gi etter for presset om å begynne å bruke kjemiske sprøytemidler, men da hadde lederen en lang forklaring om økologi og rent jordbruk, og han avsluttet: «This is just how we live, these are our values and our way of life.”

Denne lotten som vi har kjøpt inn er fra 12 ulike gårder, alle ligger på 1700–2100 m.o.h. Bøndene plukker kaffen om dagen og vasker den på ettermiddagen. Den blir fermentert i ca 16 timer. Kaffiene blir vasket 2 -3 ganger før de tørkes.

De tørkes på litt ulike måter; ofte mekanisk som tar mellom 25 og 40 timer. Om den lufttørkes tar det opp til 15 dager.

Les mer om kaffen HER


Kenya

En microlot fra Kenya med smak av plomme, fersken og nektarin.

Vi venter inn mye vanvittig god fersk kaffe fra Kenya nå! Dette er en liiiten mulighet en liten stund, for en «vente-Kenya»! Vi har fått tak i bare 90 kilo, og 30 kilo er allerede solgt. Vi digger den!